Neem geen tool.

Naast lopen koersfiets ik graag, maar op de één of andere manier gaat koersfietsen mij fysiek minder goed af. Ik doe het graag, ik geniet van de buitenlucht, maar ik kan het niet zo goed. Ik behaal niet de snelheden die ik zou willen halen. Ik word soms ingehaald door een elektrische fiets, gelukkig nog niet door een 70-plusser, maar toch. Jammer genoeg daalt mijn motivatie dan ook. Vorige winter had ik het lumineuze idee om fietsrollen te kopen, dan kon ik in de winter trainen en zou ik tegen de lente/zomer voldoende spiermassa hebben om mijn gemiddelde snelheid toch een beetje te kunnen opkrikken, tenminste hoger dan een gemiddelde e-bike.


Misschien kan je het vervolg al raden… dat fietsen op rollen is natuurlijk helemaal niet hetzelfde als fietsen in de buitenlucht met mooie landschappen en het zonnetje. De achtergronden van Zwift gaan, met hun felle kleuren, na een tijdje vervelen en het is binnen veel te warm om te fietsen. Wat is het gevolg? Na enkele keren heb ik het opgegeven om binnen te fietsen, bye bye getrainde benen. Gezien het kalf voor mij al verdronken was, ben deze zomer zelfs NIET gaan koersfietsen, auwsch!!


Soms denk je dat een ‘middel’, in mijn geval fietsrollen, jou gaat helpen om iets te doen of vol te houden. Soms kan dat een hefboom zijn, maar vaak ook niet.


Als jij een zeer chaotische persoon bent, je maakt niet graag to do lijstjes, je plant je taken meestal niet vooraf in, je houd niet van structuur, het maakt je zenuwachtig, … Als jij dan denkt dat een takenmanagertool zoals bijvoorbeeld Asana of Trello, in een zeer afgelijnd kader, er voor gaat zorgen dat jij vanaf nu wel al jouw taken in de tool gaat kunnen bijhouden en opvolgen, dan moet ik je teleurstellen. NEE, dat gaat die tool niet voor jou doen. Een tool is een middel, de input moet je nog steeds zelf doen. Trap niet in de val van de fietsrollen.


Als jij jouw tijd niet registreert, je ziet er echt het nut niet van in, je vindt één keer per jaar in de rapte eens terug kijken naar de rendabiliteit van jouw projecten helemaal oké, dan gaat een tool er NIET voor zorgen dat jij vanaf nu wel consequent jouw tijd gaat registreren.


Als jij een facturatietool kiest die op een gemakkelijke manier facturen kan opmaken (wat ik trouwens al een hele stap vooruit zou vinden tegenover je facturen maken in Excel, Word of in een tekenprogramma), maar ook niet meer kan dan dat. Maar je verwacht eigenlijk wel dat die tool financiële prognoses kan maken. Je verwacht dat die tool jou zegt wanneer jouw ingeschatte uren van een bepaalde fase bijna op zijn. Je gaat teleurgesteld zijn en al snel vervallen in oude gewoontes en niet tevreden zijn met de facturatietool en hem aan de kant laten liggen.


Nu denk je, allé Ineke, je bent zo’n fan van tools waarom ben je ze hier dan aan het afraden?

Ik ben helemaal fan van tools, ik word er zelfs ontzettend blij van! De nuance zit in de “ik”.

Niet elk brein werkt op dezelfde manier, iedereen is anders. Het is daarom belangrijk dat jij, voor dat je beslist om een tool te nemen, eerst even alles op een rijtje zet. Hoe werkt jouw brein? Ik vind het bijvoorbeeld fijn om mijn taken in mijn weekagenda te zien staan met de duurtijd van elke taak. Ik kan me perfect inbeelden dat jij daar zenuwachtig van wordt, dat jij gewoon wil weten aan welke ‘grote’ blok jij die dag gaat werken. Ik vind het niet erg om mijn taken in een aparte tool, zoals Notion, in te geven en daar aan elke taak verschillende properties te geven, zodat ik ze later gemakkelijk kan filteren. Misschien is dat voor jou veel te veel gedoe en ben jij op zoek naar een heel eenvoudige manier om jouw taken te ‘vangen’.


Om even terug te komen op het voorbeeld van de tijdsregistratie. Als jij het nut niet inziet van je tijd te registreren, dan heb je geen intrinsieke motivatie om iets te doen. Puur een tijdsregistratietool gaat jou die motivatie ook niet geven. Ik schreef hier al eens een blogkartikel over.


Je kiest een tool omdat die hip is en iedereen er enthousiast over is, maar eigenlijk weet je niet wat je kan verwachten van de tool. Je hebt voor jezelf niet eerst op een rijtje gezet welke data of output jij exact nodig hebt. Je kunt de meest ingewikkelde en uitgebreide tool kopen, maar als je niets doet met de data of je gebruikt hem niet optimaal, dan is het een beetje zonde van het geld en de energie die je er insteekt. Je kan het vergelijken met een speedpedelec. Wel cool zo’n fiets, maar jij durft niet harder te fietsen dan 25km/u. Jij wil eigenlijk gewoon met wat minder moeite kunnen fietsen, met een gewone elektrische fiets dus. Je weet niet wat je doel is en kiest daarom het foute middel (of tool).


Wanneer kies je NIET voor een tool:

  • Je weet niet wat je wil bereiken met de tool of wat je er wil uithalen.

  • Jouw brein werkt niet op dezelfde manier als de tool.

  • Je hebt geen motivatie om met de data iets te doen.


Wanneer kies je WEL voor een tool:

  • Je weet precies welke output je wil zien.

  • Je weet hoe jouw brein werkt en je hebt nagedacht of die specifieke tool iets voor jou is.

  • Je weet wat jouw doel is, bijvoorbeeld 2 uur/week administratiewerk uitsparen of meer rust in je hoofd.

  • Je bent helemaal klaar voor verandering, je hebt het echt gehad met saaie taakjes te herhalen en te kopiëren. Je hoofd is klaar voor verbetering.


Je hebt besloten om voor een bepaalde tool te kiezen, maar de kostprijs schrikt je af.

Dan daag ik je uit om even een rekensommetje te maken.

Als je momenteel al uw tijd registreert, ga eens kijken hoeveel tijd je spendeert aan een bepaalde taak, bijvoorbeeld facturen opmaken. Stel dat je hier momenteel één uur per week werk aan hebt. Vermenigvuldig dit met je uurtarief dat je aan je klanten vraagt. Neem een proefabonnement op een tool en test even uit hoelang de taak nu nog duurt. Het is niet ondenkbaar dat je nu uw facturen op een halfuurtje per week (volgens mij kan het zelfs nog sneller), of 2u per maand, kan opmaken. Op jaarbasis levert dit een winst op van 1800€. Bedenk eens welke winst je kan behalen met een taak die bijna een dag/week duurt.

kostprijs van jouw werkuren zonder toold (per maand): 4u x 90€/u = 360€

kostprijs tool (per maand) 50€

kostprijs van jouw werkuren met tool (per maand): 2u x 90€/u = 180€

totale kostprijs met tool (per maand): 180€ + 50€ = 230€

winst per maand: 360€ - 230€ = 130€

winst per jaar: 1.560€

Twijfel je nog?

Als laatste wil ik graag nog even meegeven dat er ook tools zijn die je zelf kan ‘bouwen’. Notion is zo een tool. Stel dat je geen tool vindt die bij jou past, overweeg dan zeker eens om het allemaal zelf naar je eigen hand te zetten.

Oh ja, en misschien moet ik maar eens proberen om mijn fietsgemiddelde los te laten en gewoon te genieten van het fietsen. Dat zal mijn doel worden dan 😀.

Vorige
Vorige

Meten is weten

Volgende
Volgende

Aha moment 🙌