Meten is weten

De laatste tijd is er heel wat te doen omtrent de verloning in de architectuursector. Je ziet het overal verschijnen. En terecht, want er is wel degelijk een probleem. Ik ben blij dat er eindelijk in 'opstand' gekomen wordt. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben begonnen aan 7€ per uur. Oké, dat was in 2006, maar toch. Zelfs in 2006 was dat weinig! Ik ben geëindigd aan 13,5€ per uur (en ja, die halve euro was van cruciaal belang toen)... Dan heb ik het opgegeven.

Als stagiair en later als medewerker in een bureau, is het moeilijk om een loon naar waarde te krijgen. Zelfs als zaakvoerder is het niet altijd gemakkelijk om goed je boterham te verdienen, rekening houdend met de verantwoordelijkheden die je opneemt. En dan zwijgen we nog over de schijnzelfstandigheid van de medewerkers.

(Ter info: Ik verwijt hier niemand iets, ik stel gewoon vast.)

Genoeg geklaag, daar houd ik niet van! Ik denk liever in oplossingen.

Wat is er nu nodig om hier verandering in te brengen? Veel!

Er is geen pasklaar antwoord, jammer genoeg. Het hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld:

  • de verloning van de wedstrijdontwerpen;

  • de waardering van de job: zien bouwheren/klanten jouw werk als een meerwaarde of beschouwen ze jou als een 'kost' die ze er moeten bijnemen. De perceptie heeft invloed op het bedrag wat ze willen betalen;

  • de taken die jij moet opnemen en de taken die jij er extra (onbezoldigd/onzichtbaar) bijneemt. Is het duidelijk wat jij doet en wat jij vooral NIET doet?;

  • de sector (overheidsopdrachten, particuliere klanten, zelfbouwers, projectontwikkeling, design&build formules, … ) waarin jij werkt. Niet in elke sector gelden dezelfde regels;

  • de regelgeving die alsmaar complexer wordt en zorgt voor meer (onzichtbaar) werk en verantwoordelijkheden voor architecten;

  • het bouwproces wat alsmaar complexer wordt, met meer partners, met meer randvoorwaarden;

  • ...

Zo kan ik nog wel even verder gaan. We kunnen er niet om heen, de meeste factoren hebben te maken met geld.

Moesten (interieur)architecten (en bij uitbreiding de medewerkers/stagiairs in een bureau) beter betaald worden, dan zou de sector gezonder kunnen worden. Je mag zelf invullen wat 'gezond' dan voor jou betekent.

Het is duidelijk dat er er verschillende (externe) factoren zijn, waar jij als (interieur)architect niet altijd een vat op hebt.




Maar wat kan jij dan WEL doen? Daar heb ik gelukkig wel antwoorden op.

Zorg ervoor dat je voldoende data verzameld en inzichten hebt, zodat je weet waar jij WEL invloed op kan uitoefenen en waar jij actie in kan ondernemen. Meten is weten.

Weet jij …

  • hoeveel uren je presteert in verschillende types van projecten en in de verschillende fasen van die projecten?

  • hoeveel uren je 'mag' presteren in een bepaalde fase? Weten jouw eventuele medewerkers dit?

  • hoeveel non-billable uren jij presteert per maand/jaar?

  • de verhouding tussen jouw billable en non-billable uren? Weet jij jouw overheadkost?

  • hoeveel tijd je spendeert aan een wedstrijdontwerp?

  • hoeveel wedstrijden je per jaar mag doen om je bureau nog gezond te houden?

  • 100% zeker of je alle uren/taken die 'buiten contract' vallen gefactureerd hebt?

  • goed welke taken je moet doen en welke taken je NIET moet doen?

  • ...

Op deze (en nog vele andere) vragen kan je een antwoord krijgen als je kritisch durft te kijken naar je cijfers en je werking.

Ik hoor je al denken … Ineke, met kijken is het nog niet opgelost.

Klopt, maar nu kom JIJ dus in actie. Doordat je inzichten hebt, kan je keuzes maken.


  • Als je inzicht hebt in de uren per project, kan je misschien concluderen dat bepaalde type projecten (of opdrachtgevers) niet rendabel zijn. Deze kan je schrappen.

  • We weten allemaal als je een hele week hebt om een bepaalde taak te doen, dat je hier langer over doet dan als je een deadline hebt. Dus een streefdoel van een aantal uren die je mag presteren per fase, maakt je hiervan bewust. Onbewust houd je hier rekening mee en streef je er naar. Verstop die info niet ergens in een Excel bestandje op je computer. Nee, maak deze info zo in your face, dat het vervelend wordt om er naar te kijken.

  • Als je weet hoeveel non-billable uren jij presteert per maand/jaar kan je onderzoeken hoe je dit kan drukken. Hoe kan je jouw non-billable uren nu drukken? De typische acties (uit de Eisenhouwer Matrix) heb je allicht al eens gehoord: Schrappen – delegeren - plannen/organiseren - nu doen.

    Ik voeg er nog graag efficiënter maken aan toe. Er zit een spanningslijn tussen je kosten en je winst. Hoe lager je kosten, hoe meer winst je overhoudt. Simpel. Je onbezoldigde werkuren zijn een onderdeel van je (overhead)kosten. Zorg ervoor dat je overheadkosten zo laag mogelijk zijn door efficiënt te werk te gaan.

  • We weten allemaal dat wedstrijdontwerpen een bodemloze put van werkuren zijn. Heb jij het al aangedurfd om voor jezelf hier ook een maximaal aantal uren op te plakken? Je maakt sneller keuzes tijdens het ontwerpen, je denkt na wat voor jou de meest efficiëntste manier is om te ontwerpen en je bundel op te maken.

  • Door al jouw uren en taken te tracken, valt het jou misschien op dat je taken doet die je eigenlijk niet hoeft te doen, of die onbetaald zijn. Je maakt het zichtbaar en je kan er iets aan doen. Denk aan je ereloon hier aan aanpassen bij nieuwe projecten, het gesprek aangaan met je klant en extra uren aan te rekenen, je contracten duidelijker opstellen, …

Ik zie nog heel veel mogelijkheden waar jij WEL een vat op hebt.

Mijn doel is vooral om jou efficiënter te laten werken in jouw bureau. Een (interieur)architectenbureau is een onderneming zoals een andere en die moet gezond zijn.

Begin bij jezelf en verander de wereld.

Hoe gezonder jouw onderneming, hoe gezonder de sector kan worden.

En als laatste, door al deze data te verzamelen, kan er een gesprek geopend worden met instanties en partners. Enkel door iets zichtbaar te maken, kan er iets aan gedaan worden.

Veel succes! Laat gerust weten welke keuzes jij gaat maken.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van jouw blinde vlekken? Je kan altijd vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen: https://calendly.com/iens/kennismaking


Je kan alles wel vinden op google als je wil. Maar wat je niet kan googelen zijn mijn tips speciaal voor (interieur)architecten met mijn persoonlijke touch er bij.

Laat je gegevens hieronder achter en IENS nieuws is op komst ✉️.

Vorige
Vorige

Een blik achter de schermen.

Volgende
Volgende

Neem geen tool.